10 Haziran 2011 Cuma

Kurgunun Beş Türü

· HAREKET KURGUSU: Zaman zaman devamlılık kurgusu ve hareket bağlantısı olarak da adlandırılan hareket kurgusunda hemen her zaman kesme uygulanır. Her hangi bir jest yada hareketle birlikte uygulanır. Örneğin bir telefon açma eylemi gibi. Hareket kurgusu kurgunun altı elemanına da gereksinim duyar.

· EKRAN KONUMUNA GÖRE KURGU: Bu tür kurgu genellikle çekim öncesi ya da çekim aşamasında tasarlanır. İlk çekimdeki hareketin izleyicinin gözünü ekranın belli bir noktasına yönlendirmesi ile gerçekleşir.

· ŞEKLE GÖRE KURGU: Şekle göre kurgu bir çekimden diğerine geçişte şekil, renk, boyut ya da seste benzerliğe dayanır. Sese dayalı olan hariç genellikle zincirleme geçiş efekti ile uygulanır. Genellikle zaman ve yer değişimi söz konusudur. Örneğin tavandaki vantilatörden bir helikopterin görüntüsüne geçilebilir.

· KAVRAMSAL KURGU: Seçilen iki farklı çekimin birleştirilmesiyle zihinde yeni bir kavramın, bir öykünün oluşturulmasını amaçlar. Bu kurgu türünde zaman yer ve insanların değişmesi olasıdır. Ancak bunu görüntüde bir sıçrama yaratmadan gerçekleştirebilir. Başarıyla gerçekleştirildiğinde bir atmosfer, dramatik bir vurgu oluşturabilir ve soyut bir kavramı iletebilir. Örneğin hasta yatağında ölmek üzere olan bir kişinin çekimi ardından, çalışırken aniden duran eski bir duvar saatinin görüntüsü.

· BİRLEŞİK KURGU: Diğer dört kurgu türünden iki ya da daha fazlasını aynı anda içeren kurgu türüdür. Bu tür bir kurgunun çekim öncesi ve çekim aşamalarında iyi planlanmış olması gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder